Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  schenteventen

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "schenteventen"

  schenteventen
  (ww. schenteventte, geschentevent)

  - wordt gezegd van handelaars die hun waren aan dumpingprijzen verkopen, oneerlijke of valse concurrentie voeren
  - onder de vastgestelde prijs verkopen, sjacheren en sjoemelen
  - solderen
  - onderkruipen
  - afdingen
  - vandalisme bedrijven: in Adegem en de streken rond Aalter

  > schend-de-vente

  zie ook schenteventer

  ook in Oost-Vlaanderen

  Schuermans en De Bo: Oudvlaams woord
  Van Dale, heeft ten onrechte het woord ook opgenomen, weliswaar als gewestelijk, maar schendeventen is geen bovengewestelijk woord, het is een zuiver dialectwoord, zonder enige standaardtalige status. Van Dale verklaart schendevente als ‘iemand die tegen te lage prijs verkoopt’ en schendeventen als ‘voor schandalig lage prijs verkopen en daardoor de markt bederven’. (Bron dbnl jaargang 89)

  Daarom rijpelijk nagedacht en uwen hom mel niet laten schenteventen. Wij leven in eenen tijd van syndikaten en verdediging der wederzijdsche belangen. (Poperingen – historischekranten.be)

  Poorter was van dezelfde stiel als vader, maar niet bijzonde capable, met het gevolg dat hij moest schenteventen om er te geraken: een bakker zogezegd die … (dekroniekenvandewesthoek.be)

  “Vroeger bezondigden sommige reders zich aan het schenteventen om de schaarse toeristen te strikken, na WOII is het toerisme toegenomen … (kw.be)

  Er is natuurlijk ook het zinloos vandalisme, het ‘schenteventen’ zonder doel. Merkwaardig genoeg gaat het daarbij vaak om daders die niet in het dorp zelf wonen. Zo worden er een paar gevallen gesignaleerd van mensen uit omliggende gemeenten als Poeke, Aalter, Meigem, … die hun kwaad in Lotenhulle komen uithalen. (geschiedenis van Aalter)

  0 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door fansy en laatst gewijzigd door de Bon (06 jan 2021 13:36)

  Thumbs_up
  10

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.