Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  schrans

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "schrans"

  schrans
  (de/het ~ geen mv. )

  schans
  boerenhof dat door middel van een gracht en wallen kon afgesloten worden om belegeringen te weerstaan; vooral in de Antwerpse Kempen

  WNT: schrans
  1) Schans: Stuk grond met breede grachten omringd, vrijplaats, schans (claes, Bijv. op tuerl.)
  - Alzoo treft men langs den kant van Itegem, een kwartuurs van het dorp, op een eenzame streek langs de Neeth, een hoog veld aan, ”Het Schransken” genaamd. (coeckelb., Spr. 53 1903)
  2) Lage steenen muur, inzonderheid om een kerk. Gewestelijk in Z.-Ndl.: Hij klom over de schrans. ’En schrans bouwen. (corn.-vervl.)
  3) Scherm. Gewestelijk in Z.-Ndl.: Schrans, m. Schutsel, scherm, windeweer enz., fr. paravent, Ă©cran. (de bo 1873)

  Vanaf het begin van de 17de eeuw komt het woord schrans vooral in de Kempen en in de omgeving ervan voor als een synoniem van schans voor een verdedigingswerk of vluchtplaats. (http://www.dbnl.org/)

  De Schrans is de oudste burgerlijke woning van Lille. Ze is gebouwd in 1635 door Wouter van Steenhuys, de toenmalige schout van de heerlijkheid Lille, Welchelderzande en Vlimmeren. (http://www.lille.be/)

  0 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Marcus en laatst gewijzigd door fansy (08 apr 2015 09:56)

  Thumbs_up
  181

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.