Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  waaiboom

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "waaiboom"

  waaiboom
  (zn. m.; ~bomen)

  Woordenboek der Nederlandse Taal:
  1. (Vl.-Belgiƫ) Fruitboom die vrij in den grond staat en niet tegen een muur of langs latwerk geleid is. Het tegengestelde van: leiboom.
  2. (Plantk.) (Vl.-Belgiƫ) Als benaming voor versch. populiersoorten (Canadeesche Populier, Italiaansche Populier en Ratel-Populier).
  3. (W.-Vl.) Boom met een ronde kruin.
  4. (Scherts. of pejor.) Boom dien men niet nader kan of wil bepalen, of boom van mindere qualiteit. Alleen in de aangeh. dial.-wdb. aangetroffen en wsch. ontstaan onder invloed van de samenst. waaiboomenhout (zie hieronder).
  5. (Scherts.) (Gent) Lang manspersoon.

  Schilders borstelen het gezicht van de streek in de paarse gloed van augustus en het vergezicht van een open gebied met her en der een waaiboom (Natuur vanuit de hemel: de mooiste natuurgebieden van Vlaanderen in vogelvlucht – Wouter Pattyn)

  In de duinen hebben alleenstaande meidoorns vaak de vorm van een waaiboom. (www.vliz.be)

  Na een klein toneeltje met boer Jan en verschillende waaibomen en appelbomen, begrepen we goed waarom de boer zijn boomgaard beschermt met een rij hoge bomen. (.sint-barbara.be)

  Vooral omdat onze bossen voornamelijk uit knotwilgen zullen bestaan, een oeroude Vlaamse boom, ook gekend als kopbomen en waaibomen. (reboxzed.be)

  0 reactie(s)
  Toegevoegd door Georges Grootjans (10 aug 2019 15:27)

  Thumbs_up
  49

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.