Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
Dit is slechts 1 definitie voor "twi-jes." Bekijk alle definities.
We maakten het V-teken en tegelijk riepen we enkele malen “twi-jes, twi-jes”. Het was een afgesproken codewoord voor als we, al dan niet gemeend, als kinderen aan het vechten waren en we wilden een pauze, een beetje zoals het op de grond kloppen bij gevechtssporten.
Waarschijnlijk is het een volksetymologische verbastering van het Engelse “peace”, vrede. In een film met Sophia Loren heb ik ooit een jongetje dat V-teken zien maken, terwijl hij daarbij het woord “pace” (vrede) uitsprak.
Bij ons in het dorp waren er van die verwende kakenestjes (nakomertjes) die met oudere broer of zus al jong mee naar de cinema mochten, en die waarschijnlijk vanuit hun ervaringen opgedaan in de cinema dergelijke trucjes in ons spel introduceerden (zie ook speekselroede).
ook : tweejes doen, twee doen, …
zie ook fles
Hij riep “twi-jes, twi-jes” en stak daarbij twee vingers op, maar zo’n kans om eens goed op zijn bakkes te slaan, liet ik niet liggen. Pataat (zie ook patat).
-PANG! Ge zijt dood!
-Neeje, dat telt niet, ik had tweejes gedaan.
-Ik had eerst geschoten en doen deedt ge pas twee.
-Niewaar.
-Welwaar.
-Gaan we bedot spelen?
De geschiedenis van het V-teken: http://nl.wikipedia.org/wiki/V-teken
In het kinderspel is het ruimer dan Hageland, ook in regio Antwerpen kenden we het op die manier, twee (of tweejes):
-Pang, ge zijt dood.
-Nee, ik had twee gezegd.
-Nee, ik had eerst geschoten.
-Niewaar, ik was eerstes.
-Ge kunt niet tegen uw verlies, gij.
-Wel waar! En gij dan, gij kunt zelf niet tegen uw verlies.
-Ik gaan naar huis gaan eten…
De V-kabouter
De bedenker van de gele vredeskabouter die, sinds het Verandering voor Vooruitgang-congres van N-VA door hen als campagnebeeld gebruikt wordt, is niet gediend van de ‘politieke recuperatie’ van zijn ontwerp.
Cornelia Regner-Hörl, de vrouw van Ottmar Hörl, de bedenker van de gele vredeskabouter, zegt dat zij en haar man ‘nooit hadden durven denken dat de kabouter gebruikt zou worden door een deze partij.’ Dat zegt ze aan De Standaard.
Het echtpaar voelt zich ook wat bedrogen door het marketingbureau dat hun kabouter kocht. ‘Hadden we geweten waarvoor ze zouden dienen, dan hadden we ze nooit verkocht’.
Bij de SP.A zijn ze overigens ook met een kabouter op de proppen gekomen. Het kaboutertje van Tobback lijkt iets minder welopgevoed dan die van de N-VA, te zien aan het gebaar dat hij maakt. Van de twee vingers steekt alleen nog de middelvinger in de lucht. Verder is hij rood van kleur.
Bron: Simon Demeulemeester Knack.be-nieuws
Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.
Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.