Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
Dit is slechts 1 definitie voor "eierkoek." Bekijk alle definities.
1) dikke pannenkoek van 1 of 2 eieren, bloem en melk
2) Van Dale 2018 online: BE, niet algemeen: eierstruif, omelette
3) “Eierkoeken zijn luchtige, ronde koeken die gemaakt worden van eieren, zoetstof, bloem, rijsmiddel, citroenrasp en zout.” (Wikipedia) (ook in NL)
vnw:
•gebakken ei, omelet
•eierstruif
3) Eierkoek: Breek het ei in een kom en voeg er de melk aan toe. Roer er het zelfrijzend bakmeel onder met de garde totdat je een mooi glad deegje verkrijgt. Voeg eventueel nog wat bakmeel toe als het deeg nog te lopend is. Kruiden met een snufje zout en 1 draai van de pepermolen. Verhit de bakboter in een koekenpan en giet er het deeg in. Bak de koek langs beide kanten mooi bruin. Serveren met wat siroop of lichtbruine suiker. (receptjes.be)
2) Een omelet is al lekker met zout en peper. Je kunt echter veel meer toevoegen. Vaak wordt een omelet op smaak gebracht met verse kruiden of heeft de eierkoek een vulling van kaas, groenten, vlees of een combinatie. (knack.be)
1) Als ik vroeger bij mijn grootouders ging slapen, keek ik ’s ochtends altijd uit naar de eierkoek die oma en opa met veel liefde voor me bakten. Het oorspronkelijk recept is: 2 lepels bloem, 2 eieren, 2 lepels melk en 2 lepels suiker. Overheerlijk! (anneleendelille.com)
‘Eierkoeken’ zijn blijkbaar een (in enge zin) Hollandse uitvinding. Meer nog, het recept in de eerste voorbeeldzin lijkt mij zelfs geschreven door een Hollander, want ze hebben het over een ‘koekenpan’, m.a.w. gewoon een pan. Nu kom ik wel het volgende tegen:
http://www.whatmomwouldcook.com/eierkoeken/
waarin staat dat men in België iets anders onder eierkoeken verstaat dan in Noord-Brabant. Zijn die Brabantse eierkoeken dan dezelfde als de Hollandse, of zijn de Hollandse dezelfde als de Belgische, of zijn ze alle drie anders? Hoe zit het dan met de eierkoeken in Zeeland, waar men er volgens Wikipedia het meest eet?
https://nl.wikipedia.org/wiki/Eierkoek
Verwarring alom. De eierkoek waar ge het over hebt is nog een 3de betekenis. Het recept van het 1ste voorbeeld is een illustratie van betekenis 2 en niet van 1 zoals het daar stond. Dus heb ik de 1 in een 2 veranderd en een voorbeeld van 1 toegevoegd en daarna … was ik de tel kwijt ;)
Van zoveel over eierkoeken te lezen heb ik nu wel goesting achter nen eierkoek… Ik moet alleen nog kiezen dewelke.
Oei, wacht met kiezen nthn, want nu zie ik dat het 1ste voorbeeld van 2 dat eerst 1 was, eigenlijk 3 moet zijn want het is het recept met rijsmiddel. Dus uw opmerking over voorbeeld 1 van toen betekenis 2, maar die nu betekenis 3 geworden is, klopt, want het is eerder zelfs een NL recept. Maar als ge nu het resultaat bekijkt is het toch wel heel schoon op een rijtje: betekenis 1-2-3 en de voorbeelden tellen terug af 3-2-1. Moet er nog zand zijn?
Een platte pan voor pannekoeken heet in de Antwerpse Kempen ook koekepan, waarin enkel en alleen pannekoeken worden gebakken, geen vlees of patatten enz. Pannekoeken moeten naar pannekoeken smaken en niet naar ander voedsel, daar dienen andere pannen voor. In Nederland wordt het woord algemeen gebruikt voor een platte pan.
Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.
Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.