Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "e"
een
Het lidwoord ‘een’ heeft drie vormen: ne(n) voor mannelijke, en voor vrouwelijke en e voor onzijdige zelfstandige naamwoorden.
Uitzondering: als een zelfstandig naamwoord of een voorafgaand adjectief begint met een klinker of de letter ‘h’, ‘d’,‘t’ of ‘b’ wordt ‘ne’ ‘nen’ en ‘e’ wordt ‘en’.
regio Limburg: ook e v贸贸r ‘b’
Vergelijk ook: e (weekdag)
ne vent, een vrouw en e kind.
Maar we zeggen: Nen tutter van een braaf kind
en bord, en dak, en teken, en huis, en oor, en uur, maar
e feest, e groot gat, e klein kind, e land, e meer, e nieuw blad, e pak, e stuk, e voorbeeld, e wrak, e zwaard.
> ander gebruik van e
Het gebruik van het lidwoord ‘e’ is aan de kust algemeen voor zowel mannelijke, vrouwelijke als onzijdige naamwoorden, dit in tegenstelling tot vrijwel alle andere Vlaamse dialecten, waar ‘e’ enkel voor onzijdige naamwoorden wordt gebruikt.
Bovendien gelijkt de manier waarop ‘e’ (en bij uitbreiding verbuiging in het algemeen) in de kustdialecten wordt gebruikt zeer sterk op het gebruik van ‘a’ en ‘an’ in het Engels: wanneer het op ‘e’ volgende woord begint met een klinker (of een h, die zoals in de meeste Vlaamse dialecten nooit wordt uitgesproken), wordt het ‘een’. Bijvoorbeeld:
e vint – a man
e wuf – a woman/wife
een h么og huus – a high house (in Engelse dialecten waar de h niet wordt uitgesproken: an high house)
een hekse – a witch
…
Soms wordt hierbij ook gebruik gemaakt van de bdht-klinkerregel, mogelijk onder invloed van alle andere dialecten in West-Vlaanderen en daarbuiten, die de bdht-klinkerregel altijd volgen.
> ander gebruik van e
In de Westhoek en Frans-Vlaanderen is het voorvoegsel ge- van voltooid deelwoorden verkort tot 鈥檈-. Mogelijk komt dit door een samenvoeging van de West-Vlaamse uitspraak van ‘g’ (gelijk aan de AN-uitspraak van ‘h’), en de vrij algemeen Vlaamse maar in de meest westelijke streken – wellicht door sterker contact met Franstaligen – zeer uitdrukkelijke h-deletie.
geweest → 鈥檈weest
> ander gebruik van e
vorm van het voegwoord ‘en’ v贸贸r een medeklinker die niet b, d, h of t is
volgt dus dezelfde buigingsregels als het onbepaald lidwoord e
uitspraak met scherpe e
Nou da ze weten waar da den dienen woont da de lotto gewonnen had, is Jan e klei Pierken al bij hem kommen schooien.
Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.
Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.