Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    mook

    De beschrijving van deze term werd 12 keer aangepast.

    Versie 12

    mook
    (de ~ (v./m.), -en)

    een moot of snede vis, groot genoeg om te koken. (10-12cm)

    Woordenboek der Nederlandsche Taal: Vischmook, in Antw. voor -moot.
    Visch was destijds te Antwerpen goedkoop …: schol (gedroogde visch) …, in smout gebakken vischmooken, behoorden tot het gewone voedsel van den minderen man, Seghers en De Bock, Binnenvaart. 60 (1942).

    Aan het viskraam op de markt of in de vishandel snijdt de visboer voor u een schone (schoon) mook schelvis af. Hij houdt het mes eerst op het vissenlijf, dan verschijnt er een vraagteken op zijn voorhoofd. Meer of minder?

    MOOK (scherpe o), znw., v. – Hetzelfde als Moot, snede visch. ‘Ne’ vis(ch) in mooken snij(d)en.” P.J. Cornelissen & J.B. Vervliet (1899-1906). Idioticon van het Antwerpsch Dialect (Stad Antwerpen en Antwerpsche Kempen).

    Provincie Antwerpen
    Bewerking door de Bon op 11 Aug 2018 22:38
    0 reactie(s)

    Versie 11

    mook
    (de ~ (v./m.), -en)

    een moot of snede vis, groot genoeg om te koken. (10-12cm)

    uitspraak: \moek\ [mu?k]

    Woordenboek der Nederlandsche Taal: Vischmook, in Antw. voor -moot.
    Visch was destijds te Antwerpen goedkoop …: schol (gedroogde visch) …, in smout gebakken vischmooken, behoorden tot het gewone voedsel van den minderen man, Seghers en De Bock, Binnenvaart. 60 (1942).

    Aan het viskraam op de markt of in de vishandel snijdt de visboer voor u een schone (schoon) mook schelvis af. Hij houdt het mes eerst op het vissenlijf, dan verschijnt er een vraagteken op zijn voorhoofd. Meer of minder?

    MOOK (scherpe o), znw., v. – Hetzelfde als Moot, snede visch. ‘Ne’ vis(ch) in mooken snij(d)en.” P.J. Cornelissen & J.B. Vervliet (1899-1906). Idioticon van het Antwerpsch Dialect (Stad Antwerpen en Antwerpsche Kempen).

    Provincie Antwerpen
    Bewerking door de Bon op 11 Aug 2018 22:37
    0 reactie(s)

    Versie 10

    mook
    (de ~ (v./m.), -en)

    een moot of snede vis, groot genoeg om te koken. (10-12cm)

    uitspraak: \moek\ [mu?k]

    WNT: Vischmook, in Antw. voor -moot.
    Visch was destijds te Antwerpen goedkoop …: schol (gedroogde visch) …, in smout gebakken vischmooken, behoorden tot het gewone voedsel van den minderen man, Seghers en De Bock, Binnenvaart. 60 (1942).

    Aan het viskraam op de markt of in de vishandel snijdt de visboer voor u een schone (schoon) mook schelvis af. Hij houdt het mes eerst op het vissenlijf, dan verschijnt er een vraagteken op zijn voorhoofd. Meer of minder?

    MOOK (scherpe o), znw., v. – Hetzelfde als Moot, snede visch. ‘Ne’ vis(ch) in mooken snij(d)en.” P.J. Cornelissen & J.B. Vervliet (1899-1906). Idioticon van het Antwerpsch Dialect (Stad Antwerpen en Antwerpsche Kempen).

    Provincie Antwerpen
    Bewerking door de Bon op 02 Apr 2018 01:59
    0 reactie(s)

    Versie 9

    mook
    (de ~ (v./m.), -en)

    een moot of snede vis, groot genoeg om te koken. (10-12cm)

    uitspraak: \moek\ [mu?k]

    WNT: Vischmook, in Antw. voor -moot.
    Visch was destijds te Antwerpen goedkoop …: schol (gedroogde visch) …, in smout gebakken vischmooken, behoorden tot het gewone voedsel van den minderen man, Seghers en De Bock, Binnenvaart. 60 (1942).

    Aan het viskraam op de markt of in de vishandel snijdt de visboer voor u een schone (schoon) mook schelvis af. Hij houdt het mes eerst op het vissenlijf, dan verschijnt er een vraagteken op zijn voorhoofd. Meer of minder?

    Provincie Antwerpen
    Bewerking door fansy op 15 Jun 2014 07:11
    0 reactie(s)

    Versie 8

    mook
    (de ~ (v./m.), -en)

    snede vis, groot genoeg om te koken. (10-12cm)

    uitspraak: \moek\ [mu?k]

    WNT: Vischmook, in Antw. voor -moot.
    Visch was destijds te Antwerpen goedkoop …: schol (gedroogde visch) …, in smout gebakken vischmooken, behoorden tot het gewone voedsel van den minderen man, Seghers en De Bock, Binnenvaart. 60 (1942).

    Aan het viskraam op de markt of in de vishandel snijdt de visboer voor u een schone (schoon) mook schelvis af. Hij houdt het mes eerst op het vissenlijf, dan verschijnt er een vraagteken op zijn voorhoofd. Meer of minder?

    Provincie Antwerpen
    Bewerking door fansy op 12 Jun 2014 02:25
    0 reactie(s)

    Versie 7

    mook
    (de ~ (v./m.), -en)

    snede vis, groot genoeg om te koken. (10-12cm)

    uitspraak: \moek\ [mu?k]

    WNT: Vischmook, in Antw. voor -moot.
    Visch was destijds te Antwerpen goedkoop …: schol (gedroogde visch) …, in smout gebakken vischmooken, behoorden tot het gewone voedsel van den minderen man, Seghers en De Bock, Binnenvaart. 60 (1942).

    Aan het viskraam op de markt of in de vishandel snijdt de visboer voor u een schone mook schelvis af. Hij houdt het mes eerst op het vissenlijf, dan verschijnt er een vraagteken op zijn voorhoofd. Meer of minder?

    Provincie Antwerpen
    Bewerking door fansy op 09 Jun 2014 02:17
    0 reactie(s)

    Versie 6

    mook
    (de ~ (v./m.), -en)

    snede vis, groot genoeg om te koken. (10-12cm)

    uitspraak: \moek\ [mu?k]

    WNT: Vischmook, in Antw. voor -moot.
    Visch was destijds te Antwerpen goedkoop …: schol (gedroogde visch) …, in smout gebakken vischmooken, behoorden tot het gewone voedsel van den minderen man, Seghers en De Bock, Binnenvaart. 60 (1942).

    Aan het viskraam op de markt of in de vishandel snijdt de visboer voor u een schone mook schelvis af. Hij houdt het mes eerst op het vissenlijf, dan verschijnt er een vraagteken op zijn voorhoofd. Meer of minder?

    Provincie Antwerpen
    Bewerking door de Bon op 28 Nov 2013 15:50
    0 reactie(s)

    Versie 5

    mook
    (de ~ (m.), -en)

    snede vis, groot genoeg om te koken. (10-12cm)

    uitspraak: \moeëk\ [mu?k]

    WNT: Vischmook, in Antw. voor -moot.
    Visch was destijds te Antwerpen goedkoop …: schol (gedroogde visch) …, in smout gebakken vischmooken, behoorden tot het gewone voedsel van den minderen man, Seghers en De Bock, Binnenvaart. 60 (1942).

    Aan het viskraam op de markt of in de vishandel snijdt de visboer voor u een schone mook schelvis af. Hij houdt het mes eerst op het vissenlijf, dan verschijnt er een vraagteken op zijn voorhoofd. Meer of minder?

    Provincie Antwerpen
    Bewerking door de Bon op 12 Jan 2012 13:53
    0 reactie(s)

    Versie 4

    mook
    (de ~ (m.), -en)

    snede vis, groot genoeg om te koken. (10-12cm)

    uitspraak: \moeëk\ [mu?k]

    Aan het viskraam op de markt of in de vishandel snijdt de visboer voor u een schone mook schelvis af. Hij houdt het mes eerst op het vissenlijf, dan verschijnt er een vraagteken op zijn voorhoofd. Meer of minder?

    Provincie Antwerpen
    Bewerking door Grytolle op 11 Mar 2010 16:24
    0 reactie(s)

    Versie 3

    mook
    (de ~ (m.))

    snede vis, groot genoeg om te koken. (10-12cm)

    uitspraak: \moeëk\ [mu?k]

    Aan het viskraam op de markt of in de vishandel snijdt de visboer voor u een schone mook schelvis af. Hij houdt het mes eerst op het vissenlijf, dan verschijnt er een vraagteken op zijn voorhoofd. Meer of minder?

    Provincie Antwerpen
    Bewerking door Grytolle op 11 Mar 2010 16:24
    0 reactie(s)

    Versie 2

    mook
    (de ~ (m.),)

    snede vis, groot genoeg om te koken. (10-12cm)

    uitspraak: \moeëk\ mu?k

    Aan het viskraam op de markt of in de vishandel snijdt de visboer voor u een schone mook schelvis af. Hij houdt het mes eerst op het vissenlijf, dan verschijnt er een vraagteken op zijn voorhoofd. Meer of minder?

    Provincie Antwerpen
    Bewerking door Grytolle op 11 Mar 2010 16:24
    0 reactie(s)

    Versie 1

    mook
    (de ~ (m.),)

    snede vis, groot genoeg om te koken. (10-12cm)

    Aan het viskraam op de markt of in de vishandel snijdt de visboer voor u een schone mook schelvis af. Hij houdt het mes eerst op het vissenlijf, dan verschijnt er een vraagteken op zijn voorhoofd. Meer of minder?

    Provincie Antwerpen
    Bewerking door haloewie op 25 Nov 2007 11:45
    0 reactie(s)

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.