Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  klassieker

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "klassieker"

  klassieker
  (zn. m.; ~s)

  woordenboek der Nederlandse taal (wnt):
  Wsch. een oorspr. in Z.-Nederl. (Vl.) gevormd woord, mog. een ontleening van fr. classique (1910) `belangrijke wielerwedstrijd’ (ESNAULT, Dict. Hist. des argots français 169 a (1965)) met aanpassing van het suffix en toevoeging van -er (VII) of een afl. van klassiek (classiek) met -er (VII), in beide gevallen onder invloed van andere in het vl. gangbare woorden op -(iek)er. Voor zoover uit het materiaal op te maken valt, moet het woord stammen uit de zndl. wielertaal en is het, net als andere vl. wielertermen (afzien, recupereeren enz.), via de nndl. wielertaal in de alg. t. terecht gekomen.
  (…)
  Het hier behandelde woord klassieker is bovendien een jong 20ste-e. woord van vl. origine dat vermoedelijk nooit in de spelling *classieker heeft bestaan.
  1. (Sport) Belangrijke, traditioneele en met een zekere regelmaat gehouden sportwedstrijd.
  2. (Kunst) Creatief product van een kunstenaar of uitvoerend kunstenaar (resp. een groep van derg. personen) dat vanwege zijn (vermeende) kwaliteit ook in lateren tijd door een relatief groot publiek gewaardeerd wordt; succesnummer; inz.: lied dat telkens weer ten gehoore wordt gebracht, boek dat telkens weer gelezen wordt, tooneelstuk dat repertoire houdt, film die telkens weer vertoond wordt.


  Opm: Aan betekenis 2 kunnen ook bv. gerechten toegevoegd worden

  zie ook Vlaamse klassieker, Ardeense klassieker

  1. Kan Mathieu van der Poel al meespelen voor de knikkers in de voorjaarsklassiekers? (sporza.be)

  2. Jeroen Meus maakte zonet bij De Madammen op Radio 2 bekend dat liefst 14 331 kijkers hebben gestemd op stoofvlees-friet als dé ultieme Vlaamse Klassieker uit alle Vlaamse gerechten die Jeroen de voorbije vijf jaar klaarmaakte in Dagelijkse Kost. (een.be)

  2. De vier liedjes die het etiket ‘Klassieker’ krijgen (radio2.be)

  0 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (10 aug 2019 14:07)

  Thumbs_up
  46

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.