Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Op ’t einde van dat epistel: dat moest dus een r tussen haakjes zijn voor wie liever knuirreke schrijft, maar dat html-geval (javascriptje?) hier maakt er een registered-teken of hoe heet dat van…
En nu: beddenbak!
Haha! Dat verklaart ’t een en ’t ander!
Grapje hoor! Maar ’k kon het ni laten… :)
niks knor, knuir
Nee, niet met de eu van deur want ik doe geen kneur maar ne knuir, of niet met de o van knor, omdat ik dus ne knuir doe en geen knor. Knor is kraakbeen en knorhaan is rode poon. Knuir, met de ui van ajuin, maar net ‘n ietsje korter. De als ui uitgesproken klank schrijf je als ui, de als eu uitgesproken klank als eu. Iedereen spelt die klanken verkeerd in het dialect. (Je mag wat mij betreft wel knuirreke schrijven, met dubbele r).
’Door de deur door’ is ‘duir de duir duir’ in ‘t Aantwaarps, en wie iets anders spelt, schrijft geen Aantwaarps.
Kort, worm, storm… is kuirt, wuir(e)m, stuirm…, en niet keurt weurm, steurm…, die woorden bestaan niet. En anders moeten we het maar gewoon met een e schrijven, zoals in ’de’ en ‘het’. Daar komt die ui-klank heel dichtbij. Maar dan gaan niet-Antwerpenaars er misschien een scherpe è van maken, en is het wèr ni goo.
Ik schrijf mijn dialect zoals ik het hoor (en spreek). Niet zoals Marc Galle ofzo het graag gehad zou willen hebben, want dan is het geen dialect meer.
En als er voor (Aantwaarps) dialect in dit woordenboek geen plaats is, staan hier 90% woorden teveel in en is het opzet ofwel mislukt ofwel uit de hand gelopen. Misschien heet het project dan beter ‘Woordenboek van Vlaamse dialecten’ of zoiets. Want ‘het’ Vlaams bestaat niet als taal. Dan moet men onderscheid maken tussen West-Vlaams, Oost-Vlaams, Brabants en Limburgs (met elk nog specifiek regionale uitdrukkingen of woorden, maar dat is dan plaatselijk dialect).
Bon, ik kan nog ne rezon van een uur doen, maar zoals de reden voor het door mij aangebrachte onderwerp: het is nog maar eens al laat ’t wordt hoog tijd oem e knuir®eke te gon doeng!
kiek
In Antwerpen zeggen we kiek, niet kiep.
Ook in Antwerpen.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.